Website van de Stichting MariaoordOmmel, Park van Vrede

A+ A A-

Nieuws

Ommel als middelpunt van de vrede

De wensboom die ieder jaar in de kersttijd op het Onze Lieve Vrouweplein in Ommel verrijst, staat heel mooi symbool voor het vredige karakter van het dorp, waar al zo lang ook elk jaar opnieuw duizenden bedevaartgangers naartoe komen om Maria te aanbidden, geliefden te herdenken of rust en bezinning te vinden.

Wat een voorrecht is het toch eigenlijk dat zo'n klein Peeldorpje zo groot kan zijn in vrede, respect en menselijkheid. Vanuit dat voorrecht, vanuit die eer werken ook de vrijwilligers van MariaoordOmmel Park van Vrede stug door aan de verwezenlijking van de toekomstplannen voor het park in het dorpshart. Soms met een tegenslag, als de gehoopte subsidie (nog) niet afkomt, soms met een meevaller als onverwacht een bedrag wel wordt toegezegd. 

Afgelopen jaar is er in het park flink onderhoudswerk verricht en dat is te zien: het oogt inmiddels veel toegankelijker. En ofschoon corona behoorlijk dwarslag en ondanks wat beperkingen zijn de vrijwilligers doorgegaan met het verder tot in detail uitwerken van alle plannen, in de hoop dat er komend jaar een moment aanbreekt dat de handen daadwerkelijk uit de mouwen gestoken kunnen worden.

Er moet wat te wensen overblijven, nietwaar? Waarom zou je anders ook een wensboom opzetten. Die staat er nu, compleet met lampjes en belangrijker nog, met vredeswensen die de kinderen van Ommel hebben opgeschreven en in  kerstballen gestopt die aan de boom bungelen. Die van ons hangt er niet bij, maar die verspreiden we daarom hier: wij, alle mensen van MariaoordOmmel Park van Vrede, wensen u allen een fijne jaarwisseling, een voorspoedig 2021 en bovenal vrede en gezondheid. 

De namen achter de veertien Ommelse staties

Het onderstaande relaas komt uit het parochiearchief van Ommel en geeft een kort overzicht van de 14 staties, welke bij de inrichting van het Processiepark in 1914 door families en kerkgemeenschappen zijn cadeau gedaan.

Aangevuld met een vertaling en enkele gegevens die Frans Martens vond op internet.

Processiepark:

Anno 1914 erectum est hodiernum „Mariaoord” in quo positum imago B.M. Virgines Septem dolorum donum Madonnae L. van Asten - van Thiel; in quo simul erecta est Via crucis.

Institutes et Cansitio Mariaoord auxilio pecuniario Domini A. van Thiel.

Stationes vixe crucis lunt seguentium largitarum.

In het jaar 1914 is heden opgericht: "het Mariaoord", waarin het beeld van de heilige maagd Maria van de zeven Smarten is geplaatst als gift van mevrouw L. van Asten – van Thiel, welke gelijktijdig is geplaatst met de oprichting van de Kruisweg. Het oprichten en (realiseren) van het Mariaoord gebeurt met geldelijke steun van de heer A. van Thiel. (Zie statie 14, bijschrift A. van Thiel). De kruiswegstaties zijn tot stand gekomen door de vrijgevigheid (van de volgende personen)

(Mevrouw L. van Asten van Thiel is Petronella Maria van Thiel, dochter van Martinus van Thiel en Maria Smulders. Geboren te Beek en Donk op 3 juni 1869 en overleden in 1956, gehuwd te helmond op 28 augustus 1894 met Reinerus Aloysius Hubertus (Louis) van Asten. Hij was de textielfabrikant van Diddens en van Asten in Helmond.)

 

Statie 1            W. Prinsen Helmond

Statie 2            Mevrouw weduwe M. van Thiel Helmond

                        (Maria Smulders * Zeelst 25-02-1837 en + Helmond 15-02-1916, gehuwd met    

                        Martinus van Thiel * Beek en Donk 25-07-1835 en + Helmond 19-10-1900.)

Statie 3            M. van Hout, pretoris Helmond (burgemeester van Helmond)

Statie 4            Parochie en herder Heeze

Statie 5            Johan van Thiel Helmond (1862-1934)

Statie 6            Joseph Bogaerts Helmond

Statie 7            Frans van Thiel Helmond (1872-1936)

Statie 8            Mevrouw wed. T. Bartels Helmond         

Statie 9            Frans Boex Eindhoven

Statie 10          P. J. de Wit Helmond

Statie 11          W. Prinzen Helmond

Statie 12          W. Prinzen Helmond

Statie 13          A. Vullinghs Heeze

Statie 14          A. van Thiel Helmond (1870- 1955), Antoon van Thiel - Snijder, ook wel het

                        Pasturke genoemd, gehuwd met Anna Maria Gerarda Snijder)

 

 

MariaoordOmmel Park van Vrede blijft in de aandacht

MariaoordOmmel  Park van Vrede is een project dat - ook ondanks de beperkingen door corona - steeds meer aandacht krijgt in Ommel en ver daarbuiten. 2020 is bijna ten einde en de pandemie heeft niet kunnen verhinderen dat een grote groep vrijwilligers heeft  doorgewerkt aan de uitvoering en voorbereidingen van  dit bijzondere project.

Om de veiligheid van wandelaars te waarborgen is in maart van dit jaar een grondige achterstallige snoeibeurt uitgevoerd. Hiermee is voor velen de verscholen parel weer gaan blinken. Veel fietsers zijn er sindsdien afgestapt en in het Park van Vrede gaan wandelen, met zeer lovende woorden zoals: 'Ik wist niet dat ze dit in Ommel hebben en wat prachtig dat dit park weer op de kaart wordt gezet.'

In het vroege voorjaar is door deskundigen  van Monumentenwacht een uitgebreid onderzoek gedaan naar de huidige staat van de staties, kapellen, grot en andere bouwsels in het processiepark. Dit was nodig om een goed inzicht te krijgen in de herstelkosten van het historische deel van het park.  

Door de werkgroep fondswerving is de subsidieaanvraag voor de regeling Subsidie Restauratie van rijksmonumenten uitgewerkt en per 1 september ingediend; helaas komen we voor 2020 niet in aanmerking omdat het geld bij de provincie te snel op was. Maar in 2021 komt er opnieuw een kans.

Verder is er dit jaar een werkgroep Park van Vrede van start gegaan met 15 vrijwilligers uit Ommel, Asten maar ook personen uit andere delen van de provincie. Zij hebben i.v.m. corona slechts tweemaal een bijeenkomst kunnen houden, maar zijn voortvarend aan de slag gegaan om het Park van Vrede gestalte te geven. Het doel is om in het Park van Vrede op een vernieuwende wijze de herdenking van de Tweede Wereldoorlog te laten beleven voor vooral jeugd en jongeren. De Peel en in het bijzonder Ommel heeft een verhaal te vertellen aan de jeugd.

Om het Park van Vrede goed in te richten voor deze verhalen en ontmoetingen hebben we dit najaar een subsidie aangevraagd bij het Mondriaanfonds. We hopen binnenkort hier meer informatie over te ontvangen.

Vanwege het coronavirus zijn de Meimaand-vieringen helaas ook niet doorgegaan, hiervoor had de projectgroep wederom een mooie actie opgezet om gelden te verzamelen voor het park. Maar dank aan velen die desondanks een bijdrage hebben overgemaakt en/of geld in de kokers achter in de kerk hebben gedoneerd.

Laatste nieuws